Historie van Kusters

De 1e generatie: De smederij in Arcen

Royal Dutch Kusters Engineering is in 1911 opgericht door Handerie Kusters. Toen hij destijds met zijn smederij in Arcen begon, werd deze op ambachtelijke wijze geleid en was er geen sprake van een planmatig beleid.
Nee, hij was gewoon ‘de baas’, die hard werkte om zijn gezin te onderhouden en voortdurend op zoek was naar nieuwe producten en nieuwe markten. Desalniettemin was dit de start van een succesvol familiebedrijf. In de meer dan honderd jaar dat Royal Dutch Kusters Engineering bestaat, hebben ondernemerschap en innovatie altijd centraal gestaan ​​in het bedrijf.

De 2e generatie: Veegtes in Venlo

Toen Harrie Kusters op 1 januari 1950 het bedrijf van zijn vader overnam, werd direct duidelijk, dat hij van een andere generatie was: dynamisch, ambitieus en vooruitstrevend. Hij verhuisde al snel van de binnenstad naar Veegtes, het eerste bedrijventerrein van Venlo. Harrie was net als zijn vader een ouderwetse vakman, maar voelde zich niet meer alleen de baas, maar ook de ondernemer van het bedrijf. Ook hij was voortdurend op zoek naar nieuwe producten en nieuwe markten. ‘Fingerspitzengefühl’ was zijn belangrijkste leidraad.

De 3e generatie:

Toen de derde generatie het bedrijf in 1979 overnam, was er al sprake van een gestructureerde onderneming met duidelijke afdelingen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Weldra werden er plannen en strategieën bedacht om het bedrijf verder te ontwikkelen. Ook de derde generatie was bezig met innovatie. ‘De baas en ondernemer’ werd vervangen door ‘de manager en de CEO’. Ondernemen heeft in de honderd jaar dat Kusters bestaat altijd centraal gestaan; ondernemen zit in je bloed en word je met de paplepel ingegeven.

De 4e generatie:

Tegenwoordig kun je geen bedrijf meer leiden zonder met succes een goede ‘management’ opleiding te hebben gevolgd en kun je geen nieuwe producten ontwikkelen zonder een innovatie strategie te hebben bepaald. Vroeger heette dit gewoon ondernemen en de kunst om honderd jaar te worden, is om de juiste balans te vinden tussen ondernemen en managen. Ondernemerschap zit in ons familiebloed – het is iets waarmee we zijn grootgebracht. We hebben veel successen meegemaakt, maar ook veel tegenslagen. De vierde generatie staat voor de uitdaging om te leren van het verleden en daarbij het doorzettingsvermogen en de ambitie te hebben om nieuwe dromen waar te maken.

Lees onze volledige geschiedenis in ons boek ‘Honderd jaar balans’.


“A project can only be successfull if at the end both parties are and remain completely satisfied.”

— George kusters, president of kusters engineering